Presenteren en programmeren

Inspirerende presentaties maken de betekenis zichtbaar van beeldende kunst en cultureel erfgoed en doen de vonk overslaan bij het publiek. Daarom stimuleert het Mondriaan Fonds tentoonstellingen, festivals, projecten, meerjarenprogramma’s en publicaties: voor een rijke ervaring van een zo divers mogelijk publiek. Kijk hier voor de bijdragemogelijkheden, actuele ontwikkelingen en inspirerende voorbeelden: https://www.mondriaanfonds.nl/presenteren-en-programmeren/.

mondriaanfonds

 

 

Nieuwe tentoonstelling Keukengeheimen

Keukengeheimen van alle tijden

In de voorjaarsvakantie is een tentoonstelling in het Archeologiehuis-Romeins Museum. Een culinaire geschiedenis waarin je in zeven stappen wordt meegenomen door de potten en pannen vanaf de prehistorie tot in de negentiende eeuw. Wist je dat de aardappel pas echt populair werd nadat Franse edellieden aardappelplanten in hun deftige tuinen zetten? Met een bewaker ernaast, om te zorgen dat niemand de kostbare "knollen"uit de grond zou stelen. Of dat het zout voor de Romeinen zo belangrijk was dat het zoutrantsoen voor legionairs werd gezien als loon: het werd Salarium genoemd oftewel salaris. In de kleine zaal van het Archeologiehuis kom je achter geschiedenis om van te smullen!
De tentoonstelling is op de 1e verdieping in het Archeologiehuis. 

keukengeheimen tentoonstelling

Limes Journaal 2 mei 2019

Het Limes Journaal van 2 mei 2019. Het Limes Journaal brengt het nieuws van de Romeinse Limes en nodigt de limes-fans deze te bezoeken. Deze editie:

1 De Grote Vaart van de Zwammerdam 2 
2 Kanaal van Corbulo toch langer in gebruik 
3 Romeinenweek “ Waar is de vrouw?” 
4 Interview van Carol van Driel-Murray 
5 Advanced Limes App: internationale samenwerking in Schotland en Duitsland

Bekijk het Limes Journaal op https://www.archeon.nl/nl/nieuws/limes-journaal-2-mei-2019.html

 

 

Limes Journaal Talk Show deel 2

Het Limes Journaal van 27 maart brengt deel 2 van de eerste Limes Journaal Talk Show waarin drie hoofdrolspelers van de Romeinse Limes terugblikken en vooruitkijken. De gasten zijn:
- Tamar Leene, programma-manager van de Limes
- Erik Graafstal, gemeente-archeoloog Utrecht
- Toon Verhoeven, directeur Ipse de Bruggen
 

Limes Journaal Talk Show deel 1

Het Limes Journaal van 13 maart brengt de eerste Limes Journaal Talk Show waarin drie hoofdrolspelers van de Romeinse Limes terugblikken en vooruitkijken. De gasten zijn:
- Tamar Leene, programma-manager van de limes
- Erik Graafstal, gemeente-archeoloog Utrecht
- Toon Verhoeven, directeur Ipse de Bruggen
In deel 1 de terugblik op 2018
 

MuseumkaartMatch-Avond

Vrijdagavond 12 april ontmoet u elkaar in het verleden. U wordt ontvangen in de Romeinse herberg met koffie, thee en heerlijke Romeinse appeltaart met honingnotensaus. Na het welkomstwoord starten de diverse workshops. Er is keuze uit:

Workshop: Archeologiehuis.
Bezoek het Archeologiehuis met de speciale tentoonstelling ‘Drakentanden in de Duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall’.

Workshop: Zwammerdam Schepen Restauratiewerf.
Bezoek de Romeinse Zwammerdam Schepen Restauratiewerf waar de Zwammerdam 2 wordt gerestaureerd.

Workshop: Mesolithicum.
Ga mee op reis: héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars, 8800 jaar voor Christus. Hier maak je kennis met de jager en ontdek je hoe zij leefden.

Workshop: Romeins Badhuis.
Bezoek het Romeinse Badhuis en leer alles over de gebruiken van toen. Geef en beleef ook zelf een Romeinse armmassage.

Workshop: Middeleeuwse ambachten.
Bezoek het middeleeuwse stadje Gravendam uit de 14e eeuw en beleef de ambachten van toen zoals de smid, imker en bakker.

In totaal zijn er 3 workshoprondes waaraan u kunt deelnemen. De workshops duren elk ca. 40 minuten. Tussendoor is er een pauze van 20 minuten om elkaar beter te leren kennen en te matchen.

Na de workshops, rond 22.30 uur, geniet u van de borrel terwijl u over de avond napraat.

Meer informatie en aanmelden op https://www.museumkaart.nl/match

Programma vrijdag 12 april

Vanaf                                    Ontvangst in de Romeinse herberg met koffie, thee en gebak
19.00 uur                            Registratie deelnemers en inschrijving voor de rondleidingen

19.15 uur                            Welkomstwoord / Opening

19.30 uur                            Workshop ronde I
20.30 uur                            Workshop ronde II
21.30 uur                            Workshop ronde III

22.30 uur                            Napraten tijdens de borrel met hapjes en drankjes
tot 23.15 uur

Nationale Museumweek 2019

Nationale Museumweek 8 t/m 14 april

Van maandag 8 t/m zondag 14 april zetten ruim 400 musea hun unieke collecties, ons culturele kapitaal, volop in de schijnwerpers. Het thema van de Nationale Museumweek is “Ontdek samen ons échte goud. Dichterbij dan je denkt!”.

Ontdek #OnsEchteGoud in Archeologiehuis Zuid-Holland / Museumpark Archeon van dinsdag 9 april t/m 14 april 2019 geopend.

 

Hieronder enkele pronkstukken (#OnsEchteGoud)

Dit jaar wordt er letterlijk ingespeeld op het thema: “Ons echte goud, dichterbij dan je denkt!” door het erfgoed van vestigingsplaats Alphen aan de Rijn te belichten.

Romeinse soldaten in Alphen aan den Rijn?

Deze replica van het Castellum laat zien hoe een Romeins grensfort in het noorden van het Romeinse Rijk eruit heeft gezien. Het is een replica van het Romeinse Castellum (Albanianae) dat in Alphen aan den Rijn heeft gestaan en tussen 40 en 270 na Christus door ongeveer 500 soldaten werd gebruikt als fort. Dit waren overigens vaak geen Romeinen maar “auxilliari”, mensen die graag het Romeins burgerrecht wilden ontvangen en hier hun tijd uitzaten, want je stationeert natuurlijk niet je beste troepen in zo’n zompige uithoek als Nederland.

In het Romeinse deel van Museumpark Archeon is niet alleen de replica van het fort te bewonderen, ook kunt u zich als bezoeker bijna 2000 jaar terug in de tijd wanen, door u te laten masseren in het Romeins badhuis, te eten in de herberg, met de rechtervoet binnen te treden in het tempelcomplex of rond te struinen door de Romeinse kruidentuin!

De Domus, het domein van handelaren en ambachtslieden

Tijdens de Romeinse periode leefden de meeste mensen in Nederland op het platteland en een klein deel van de bevolking in steden. De rijke burgers leefden in villa’s en de handelaren en ambachtslieden in een domus (stadswoning) als deze. Deze gereconstrueerde domus is gebaseerd op opgravingen van een domus uit Voorburg, uit ongeveer 150 na Christus. In de tweede eeuw na Christus lag hier namelijk de Romeinse stad Forum Hadriani (genoemd naar Keizer Hadrianus).  

In de domus in Museumpark Archeon kunt u een bezoek brengen aan de pottenbakker die hier woont en werkt, maar u kunt nog meer beleven in het Romeinse gedeelte van Museumpark Archeon! Zo kunt u zich laten masseren in het Romeins badhuis, eten in de herberg, met de rechtervoet binnen te treden in het tempelcomplex of heerlijk rond te struinen door de Romeinse kruidentuin!

Een gladius voor de gladiator

Dit is een “gladius”, een kort Romeins zwaard. Dit zwaard is gevonden in Alphen aan den Rijn. Het soort werd gebruikt tussen 12 voor Christus tot 450 na Christus, door Romeinse soldaten. Zij gebruikten zo’n Gladius voornamelijk om vijanden mee neer te steken, maar konden er ook mee slaan en snijden. Het zwaard veroorzaakte diepe wonden bij de tegenpartij. Zoals de naam doet vermoeden, is het woord “gladiator” van de gladius afgeleid. Gladius betekent zwaard en een gladiator is letterlijk een “zwaardvechter”. Gladiatoren gebruiken naast de gladius andere wapens.

De gladius is, samen met nog veel meer schatten uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen te bewonderen in het Archeologiehuis Zuid-Holland (naast de ingang van Museumpark Archeon).

Het vrachtschip uit Nigrum Pullum (Zwammerdam)

In de nederzetting Nigrum Pullum (tegenwoordig Zwammerdam), zijn in de jaren ’70 van de vorige eeuw overblijfselen van zes bijzondere Romeinse schepen opgegraven. De Romeinse Limes (grens) waar deze schepen zijn gevonden, is genomineerd om tot Unesco werelderfgoed te behoren!

Op dit moment wordt één van de schepen, de Zwammerdam 2, in het bijzijn van bezoekers van het Archeon in elkaar gezet en gerestaureerd! Het is een platbodem vrachtschip uit ongeveer 205 na Christus. U kunt dit schip altijd komen bewonderen als het park open is! Ook kunt u de restauraties volgen via het logboek en de Limesjournaals op deze website http://www.zwammerdamschepen.nl/home.html.

Venus, godin van liefde en schoonheid

Ook dit bijna 2000 jaar oude Romeinse beeldje is in Alphen aan den Rijn teruggevonden. Dit beeldje van pijpaarde stelt de godin Venus voor, de godin van liefde en schoonheid die uit het schuim van de zee geboren is. Dit was één van de vele goden/godinnen die de Romeinen aanbaden. De Romeinen waren namelijk zeer godsdienstig. Zij geloofden bijvoorbeeld dat veroveringen van hun legioenen een beloning van de goden waren en dat de keizers van de goden afstamden. Rituelen als offers, geloften en bezweringen maakten deel uit van het dagelijks leven van een Romein. Voor iedere gebeurtenis werd weer een andere god aangeroepen.

Het Venusbeeldje is, samen met nog veel meer schatten uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen te bewonderen in het Archeologiehuis Zuid-Holland (naast de ingang van Museumpark Archeon).

Het Romeinse lintje

Deze ronde schijf is in het centrum van Alphen aan den Rijn gevonden en komt uit de tijd van de Romeinen. De schijf heeft een afbeelding van de vierde keizer van het oude Rome: Keizer Claudius (regeerde van 41-54 n. Chr.). De Romeinen noemden zo’n schijf een “phalera”. Zij gebruikten het als beloning in het leger of als een versiering van paardentuig. Als een soort van medaille konden deze schijven worden uitgedeeld aan soldaten, die de schijven vervolgens ter decoratie aan hun harnas konden hangen.

De phalera is, samen met nog veel meer schatten uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen te bewonderen in het Archeologiehuis Zuid-Holland (naast de ingang van Museumpark Archeon).

Gratis entree met de Museumkaart

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs 2018

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zaterdag 15 september werd om 10.00 uur in het Romeins Museum de Thea Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman.

Voor de toekenning van de Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten. Drie boeken op onze shortlist zijn inmiddels door anderen bekroond; twee met Zilveren Griffels en één met de Gouden Griffel.

De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling.

De genomineerden 2018:

  • Arend van Dam - De reis van Syntax Bosselman
  • Martine Letterie & Rick de Haas - Kinderen met een ster
  • Inez van Loon - Anna's grote reis
  • Koos Meinderts - Naar het noorden
  • Suzanne Wouda - Sabel

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van € 1.000,-.

De winnaar is..

Allereerst de winnaar gekozen door de Jonge Beckman jury. De juryleden van de Jonge Beckman, bestaande uit 5 jongeren tussen de 11 en 14 jaar, benoemen Anna’s grote reis, van Inez van Loon tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs.

De Thea Beckman jury heeft gekozen voor een ander zeer talentvol geschreven boek. Het boek gaat over een uiterst pijnlijke episode uit onze geschiedenis. Aan een boek dat je door elkaar schudt en aan het werk zet. Met als bijvangst een kijkje in de schrijverskeuken waarin de jonge lezer leert hoe zo’n complex boek tot stand komt.

De jury kent de Thea Beckmanprijs 2018 toe aan De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam.


Arend van Dam - De reis van Syntax Bosselman

Voor de Wereldtentoonstelling van 1883 in Amsterdam wordt de Surinamer Syntax Bosselman samen met 27 landgenoten naar Nederland gehaald. Niet als eregast, zoals hem is beloofd, maar om als fascinerende rariteit tentoongesteld te worden aan het langstrekkende publiek. Schrijver Arend van Dam denkt in dit boek hardop na over de lastige vragen die bij dit pijnlijke stuk geschiedenis gesteld moeten worden. Hoe kan het dat mensen dit ooit normaal hebben gevonden?

De jury is zeer onder de indruk van dit uitstekend geschreven boek over een urgente en actuele zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. De auteur stelt zich kwetsbaar op door zijn aanpak en werkwijze te problematiseren, en dat draagt bij aan de kracht van zijn boodschap.

De animatie bij De reis van Syntax Bosselman is gemaakt door Rient van de Crommert.

De jury van de Thea Beckmanprijs bestaat uit:

Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer)
Liselotte Dessauvagie (zelfstandig leesbevorderaar)
Hubert Slings (stichting entoen.nu, voorzitter)
Monique Veldman (directeur Archeon)
Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar / ontwikkelaar educatieve culturele projecten)

Bekijk het volledige juryrapport op https://www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html  

Lezing: Gewoon geluk

Beleef het mee! Een unieke avond met professor Herman Pleij op 17 oktober bij de Vrienden van Archeon (VVvA).
 
DE HEMEL OP AARDE? MIDDELEEUWSE OPVATTINGEN OVER GELUK
Geluk is in onze tijd koopwaar. Een masterclass kan iedereen gelukkig maken: de wetenschap staat garant. Wie van geluk niet een gewoonte maakt, is een loser. Hoe kon deze hemelse gave zo diep zinken? Op aarde verspeelden Adam en Eva dit geschenk door de Zondeval. Daardoor raakte het leven begrensd en vervuld van ellende. Door boete te doen was er een kans op geluk in het Hiernamaals. Maar de natuur was sterker dan de leer. Hoe kon wat natuurlijk aanvoelde niet deugen? Mocht seks alleen maar vanwege de voortplanting? Of zat de duivel overal tussen? Ketterse bewegingen probeerden het aardse geluk te restaureren in paradijselijke heilstaten. En al snel werd het recht op gewoon geluk erkend in de hele samenleving. Is het de taak van de overheid om het geluk van de burger te bevorderen?

Naast de lezing zal Herman pleij ook boeken signeren.
 
Over de spreker
Herman Pleij (1943), emeritus-hoogleraar Middeleeuwse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam; houdt zich vooral bezig met de cultuurhistorische betekenis van literatuur, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen; werkt aan een studie over de rechtvaardiging van lust en genot in de literatuur en beeldende kunst van de Middeleeuwen.
In 1981 werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1992 van 1994 was hij decaan van de Faculteit der Letteren. Op 29 februari 2008 ging hij met emeritaat. Sindsdien publiceert hij veel over cultuurhistorische onderwerpen, zoals het vraagstuk van de nationale identiteit.

Zijn belangstelling voor het maatschappelijk debat uit zich in zijn frequente deelname aan praatprogramma's op de Nederlandse televisie.

Deelname
VVvA hanteert prettig lage deelnametarieven voor deze unieke avond: 10 euro voor VVvA leden en personeel Archeon en 20 euro voor niet-leden. Dit tarief is inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst. Indien u bij inschrijving ook meteen lid wordt van VVvA voor 1 jaar tot eind 2019. (35 euro incl. toegang tot deze speciale avond) is deze korting direct verrekend en krijgt u bovendien een prettige kortingsregeling op de toegang van Archeon gedurende het hele jaar. Er is ruimte voor maximaal 150 personen, dus meldt u tijdig aan!

N.b. een belangrijk deel van de opbrengst komt ten goede aan de restauratieprojecten in Museumpark Archeon.

Nationale Archeologiedagen

Van 12 tot en met 14 oktober zijn de Nationale Archeologiedagen in Archeon. Veel van onze verre geschiedenis ligt vaak verrassend dichtbij. Onder onze voeten. In de bodem. Wil jij ook ontdekken welke verhalen er allemaal verstopt zitten in de Nederlandse bodem? Kom dan horen, zien en graven tijdens de Nationale Archeologiedagen in Archeon. Je hoeft geen archeoloog te zijn om mee te kunnen doen. Kom oog in oog met de sporen van een ver verleden. Iedereen is van harte welkom.

Voel je een archeoloog
Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan iedereen meedoen aan de georganiseerde activiteiten in en rondom het Archeologiehuis/Romeins Museum. Er wordt een opgraving georganiseerd speciaal voor kinderen waarbij er gezocht kan worden naar aardewerk en Romeinse munten. Deze objecten mag je vervolgens mee naar huis nemen om nog extra na te kunnen genieten van de dag.

Ontmoet Bronstijdman Kars
Archeologen van de Universiteit van Amsterdam hebben een gezichtsreconstructie gemaakt van een menselijke schedel uit de Bronstijd: Bronstijdman Kars. De reconstructie is gemaakt aan de hand van een menselijke schedel die in een massagraf in Wassenaar is gevonden (het graf van Wassenaar is ook tentoongesteld in het Romeins Museum). Uit onderzoek blijkt dat het moet gaan om een man in de leeftijd tussen de 30 en 40 jaar. Ontmoet Kars in het Archeologiehuis op de 1e etage van het Archeon.

Drakentanden in de Duinen
De tentoonstelling “Drakentanden in de Duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall” vertelt de verhalen achter een serie voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, die bij toeval in de Hollandse duinen werden gevonden door natuurbeheerders. In de Hollandse Duinen kwam door opstuivend duinzand een serie van deze voorwerpen vrij te liggen, waarna ze werden gevonden door natuurbeheerders. Naast de verhalen die schuilgaan achter deze voorwerpen, wordt in de tentoonstelling aandacht besteed aan de zogenaamde Vordere Wasserstellung.

Zwammerdam Restauratiewerf
In de Zwammerdam Restauratiewerf in Archeon wordt hard gewerkt aan de restauratie van de zogeheten Zwammerdamschepen. Het eerste schip dat weer in elkaar wordt gezet is de Zwammerdam 2, een vrachtschip van 22 meter lang. De werkzaamheden zullen ruim een jaar duren en worden uitgevoerd in de Restauratiewerf. In de Restauratiewerf is ook een mooie tentoonstelling over de Zwammerdamschepen, de Romeinse limes en de restauratie te zien.

Zwammerdam kano 5
Kano 5, een vissersboot die als vijfde van de Romeinse Zwammerdamschepen werd opgegraven is te bewonderen op de begane grond van het Archeologiehuis. De boot is 5,50 meter lang en 0,80 meter hoog. Bijzonder is het opgetimmerd dekje met in dit geval zelfs ook een luikje met ijzeren scharnier. Vermoedelijk is het schip ooit groter geweest, want het heeft nu een rechte achterkant. Misschien is de kano ooit beschadigd en ingekort om te kunnen dienen als een visbun, waarin gevangen vis tijdelijk levend bewaard wordt.

Lees meer op https://www.archeon.nl/nl/agenda/nationale-archeologie-dagen.html