4 november 2020 - Henk van der Velde: Hunebedbouwers

Lezing op woensdag 4 november 2020 in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur.
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Dr. Henk van der Velde, hoofd archeologie bij  ADC ArcheoProjecten (Amersfoort).

  

Van de doden naar de levenden.
Hoe reconstrueren we het dagelijks leven uit de tijd van de hunebedbouwers?

Inhoud van de lezing
In 2015 werden archeologen van ADC ArcheoProjecten verrast door de vondst van een grafveld uit de periode van de hunebedbouwers (trechterbekercultuur -3450-2750 v. Chr.). Iets dergelijks was nog nooit gevonden in Noordwest-Europa en de 140 aangetroffen graven boden dan ook een bijzondere gelegenheid om meer te weten te komen over de eerste landbouwcultuur van het noorden van Nederland. Vanaf die periode is een groep onderzoekers minutieus bezig geweest om alle archeologische vondsten te besschrijven en vergelijken, hierin gesteund door een financiering van NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).  Maar hoe doe je dat, het dagelijks leven van een groep van 5000 jaar geleden reconstrueren aan de hand van grafvondsten? In deze lezing wordt stil gestaan bij de opgraving, het proces van onderzoek,  de resultaten en de bijzondere betekenis daar van voor onze kennis over de Nederlandse prehistorie.

Over de spreker
Henk van der Velde studeerde archeologie en geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam waar hij in 2011 ook promoveerde op een onderzoek naar de langetermijngeschiedenis van het Oostnederlandse landschap. Sinds 1998 werkt hij voor ADC ArcheoProjecten (Amersfoort), een bedrijf in de archeologie. De afgelopen jaren leidde hij diverse bijzndere archeologische projecten in binnen- en buitenland waarvan Dalfsen er een van is.                       

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Meld je (gratis) aan

7 november 2020 - Ratna Drost: Zwangerschap en bevalling in de Romeinse tijd

Lezing op zaterdag 7 november 2020 aanvang 13.30 uur in Archeon.
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Ratna Drost MA.

Inhoud van de lezing
Tijdens deze lezing vertelt de spreker over het zwanger worden en bevallen in Romeinse tijden. En zij vertelt over de typische Romeinse taferelen die daarbij kwamen kijken.

Het krijgen van een baby is tegenwoordig een blijde gebeurtenis waar iedereen naar uitkijkt. Maar was dat bij de Romeinen ook zo? Keken Romeinen ook zo reikhalzend uit naar de komst van een nieuw gezinslid? Het krijgen van een kind in de Romeinse wereld, ging gepaard met bijgeloof en tal van rituelen. Er diende onder de juiste goddelijke voortekenen gehuwd te worden, en eenmaal getrouwd diende het jonge paar zo spoedig mogelijk voor nageslacht te zorgen. Ging dat niet vanzelf dan werden artsen, vroedvrouwen en goden veelvuldig geraadpleegd. Een proces dat zich gewoon voortzette gedurende de hele zwangerschap en zelfs tot ver na de bevalling. Wat waren de gedachten hierachter? Waar geloofde men precies in? Met welke gevaren werden zwangere Romeinse vrouwen dagelijks geconfronteerd en wat vertellen schriftelijke bronnen en kunstobjecten ons over het wonder dat zwangerschap heet? Vragen als deze zullen de revue passeren gedurende de lezing over conceptie, zwangerschap en geboorte bij de Romeinen.

zwangerschap_en_bevalling_romeinen-2-1.jpg  zwangerschap_en_bevalling_romeinen-4.jpg

Over de spreker
Ratna Drost MA studeerde cum laude af als kunsthistorica (oude kunst) aan de Universiteit Utrecht en studeerde daarna, eveneens in Utrecht, Oudheidkunde. Als kunsthistorica en oudheidspecialist heeft zij zich altijd zoveel mogelijk gericht op het samenspel tussen geschiedenis, kunst, godsdienstwetenschap en maatschappijleer; het een vertelt bijzonder veel over het ander. Zij studeerde als oudheidkundige uiteindelijk af op de ontwikkelingsgeschiedenis en viering van met Mesopotamische nieuwjaar in maart, Nisannu Akitu. Een andere grote liefde en specialisatie, vond zij in het bestuderen van het (dagelijks)leven van vrouwen en kinderen in de oudheid, thematiek die niet veel aan bod komt. Een specialisatie die zich buiten de studie-uren om ontwikkelde is het onderzoeken en namaken van Romeinse kleding voor vrouwen en kinderen, aan de hand van sculpturen, fresco’s, mozaïeken en geschreven primaire bronnen. Verschillende Romeinse re-enactment groepen uit andere delen van de wereld, doen met regelmaat een beroep op deze opgebouwde expertise.

Meld je (gratis) aan

2 december 2020 - Lara Weiss: Nieuws uit Egypte

Lezing op woensdag 2 december 2020 in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur.
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door dr. Lara Weiss, conservator collectie Egypte RMO Leiden.

  

“Nieuws uit Egypte”
De Leids-Turijnse expeditie naar Sakkara

Inhoud van de lezing
Al sinds 1975 voert het Rijksmuseum van Oudheden in Sakkara een project uit, waarbij elk jaar een aantal weken wordt gegraven en onderzoek gedaan. In 2015 voegde het Museo Egizio uit Turijn zich als officiële partner bij het project. Het opgravingsteam staat momenteel onder leiding van dr. Lara Weiss, conservator van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en dr. Christian Greco, directeur van het Museo Egizio Turijn en wordt medegefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In deze lezing zal Lara Weiss vertellen over de geschiedenis van de opgravingen, maar ook nieuwe methodes en recente vondsten.

Over de spreker
Lara Weiss (1980) studeerde Egyptologie aan de universiteiten van Leiden en Berlijn en promoveerde in 2012 in Göttingen. Zij is bijzonder geïnteresseerd in het dagelijkse leven van de oude Egyptenaren en hun beleving van religie. Zowel haar masterscriptie als haar proefschrift hebben betrekking op religie in Deir el-Medina, de woonplaats van de arbeiders die werkten in het Dal der Koningen. Sinds 2012 is ze als docent en onderzoeker betrokken bij het ERC Advanced Grant project Lived Ancient Religion: Questioning ‘cults’ and ‘polis religion’  van de universiteit van Erfurt (Duitsland). Haar onderzoek daar richtte zich op religie in Romeins Karanis in de Fayoem-oase. Verder is ze sinds 2018 een van de opgravingsleiders van het onderzoeksproject dat het Rijksmuseum van Oudheden uitvoert in de Egyptische plaats Sakkara, in samenwerking met het Museo Egizio in Turijn.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Meld je (gratis) aan.