10 mei 2021 - “Een exclusieve virtuele toer door het RMO” – Lara Weiss vertelt over de collectie Egypte

Presentatie op woensdag 10 mei, aanvang 12:00 uur. In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een Online museum bezoek aan het RMO door dr. Lara Weiss, archeoloog Rijks Museum voor Oudheden (RMO).

Over de presentatie:
Titel: Een online tour langs de Egypte collectie van het RMO, door Lara Weiss
U bent op 10 mei 2021 van 12:00 uur tot 13:00 uur uitgenodigd om deel te nemen aan deze virtuele presentatie via Microsoft Teams of kan meekijken of YouTube

Deelnemen via uw computer of mobiele app
Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Meekijken op YouTube zonde vragen stellen.
Klik hier om mee te kijken op YouTube

Over de spreker:
Lara Weiss (1980) studeerde Egyptologie aan de universiteiten van Leiden en Berlijn en promoveerde in 2012 in Göttingen. Zij is bijzonder geïnteresseerd in het dagelijkse leven van de oude Egyptenaren en hun beleving van religie. Zowel haar masterscriptie als haar proefschrift hebben betrekking op religie in Deir el-Medina, de woonplaats van de arbeiders die werkten in het Dal der Koningen. Sinds 2012 is ze als docent en onderzoeker betrokken bij het ERC Advanced Grant project Lived Ancient Religion: Questioning ‘cults’ and ‘polis religion’ van de universiteit van Erfurt (Duitsland). Haar onderzoek daar richtte zich op religie in Romeins Karanis in de Fayoemoase. Verder is ze sinds 2018 een van de opgravingsleiders van het onderzoeksproject dat het Rijksmuseum van Oudheden uitvoert in de Egyptische plaats Sakkara, in samenwerking met het Museo Egizio in Turijn.  

Meer informatie

Lara Weiss Foto Rob Overmeer 2 05 pano Nieuwe zalen Egyptische collectie Rijksmuseum van Oudheden foto Rob Overmeer 2 1

12 mei 2021 - Henk van der Velde: Romeinen in Medel. Over Bataven, Friezen en Romeinen in de Betuwe

Online lezing op woensdag 12 mei 2021, aanvang 20:00 uur.
In samenwerking met Museumpark Archeon nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante online lezing door dr.Henk van der Velde.

Over de lezing:
De afgelopen decennia zijn in Medel twee grote bedrijventerrein ontwikkeld. Dat heeft geleid tot veel archeologisch onderzoek waarbij prachtige vondsten en evenzovele verhalen naar boven zijn gekomen. Met de opgraving van vier grafvelden en vier nederzettingen is Medel, gelegen vlakbij Tiel, een van de best onderzochte stukjes Betuwe. Aan de hand van de vondsten zal een verhaal gepresenteerd worden over de geschiedenis van de plek waar eens Romeinse soldaten kwamen, waar Friezen hun tijdelijk onderkomen op sloegen en waar Bataven het gebied opbouwden door nederzettingen, akkers en grafvelden aan te leggen.

5 vandervelde Tiel persfoto Romeins Balsamarium met badhuisscenes aanzicht 2 2de of 3de eeuw na Chr Lezing 12 5 2021 VVvA 3 Kopie Lezing 12 5 2021 VVvA 2 Kopie

Over de spreker:
Henk van der Velde studeerde archeologie en geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam waar hij in 2011 ook promoveerde op een onderzoek naar de langetermijngeschiedenis van het Oostnederlandse landschap. Sinds 1998 werkt hij voor ADC ArcheoProjecten (Amersfoort), een bedrijf in de archeologie. De afgelopen jaren leidde hij diverse bijzndere archeologische projecten in binnen- en buitenland waarvan Dalfsen er een van is.

MELD JE (GRATIS) AAN

2 juni 2021 - Nathalie de Haan: Baden in luxe in een Romeinse provinciestad. De Centrale Thermen in Pompeii.

Lezing op woensdag 2 juni 2021 in het Archeologiehuis, aanvang 20:00 uur.
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door dr. Nathalie de Haan.

Over de lezing:
Toen de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius in 79 na.Chr. een einde maakte aan het leven in Pompeii, was de bouw van een nieuw, groot, openbaar badgebouw nog in volle gang. Als deze ‘Centrale Thermen’ – de naam is modern – waren voltooid, zouden zij in voorzieningen en luxe niet hebben ondergedaan voor menig openbaar bad in Rome. Bovendien is het een van de weinige gebouwen uit de Romeinse oudheid dat nooit is afgebouwd, waardoor allerlei details met betrekking tot de bouwpraktijk, techniek en decoratie kunnen worden bestudeerd. Opgravingen op het sportveld van de thermen leverden tot slot nieuwe kennis op over de eerdere bebouwing van het kavel, een terrein dat al eeuwen in gebruik was voordat besloten werd tot de aanleg van deze nieuwe thermen, in het hart van Pompeii.

lezing baden in luxe 1 6 mei pasfoto lezing baden in luxe 2

Over de spreker:
Dr. Nathalie de Haan is archeoloog en als universitair docent Oude Geschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel legt zij samen met collega dr. Kurt Wallat (Stuttgart) de laatste hand aan een boek over de Centrale Thermen in Pompeii.

MELD JE (GRATIS) AAN

Foto van Nathalie de Haan: © Suzan Zanders, RU
Foto’s Centrale Thermen: © Nathalie de Haan