Zondag 16 augustus 2015: Smaak van de Limes

ClaudiaZondag 16 augustus was om 12:00 in de Romeinse Tijd van Archeon een presentatie over Romeins voedsel uit onze regio. Claudia Vandepoel van De Historische Keuken vertelde over Romeinse gerechten, welke ook te proeven waren. Deze presentatie werd georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Leven Langs de Limes: Voorburg, welke in het Archeologiehuis Zuid-Holland te zien is.

Op de volgende vragen is door culinair historisch onderzoek antwoord gegeven:

  • Hoe veranderde ‘ons’ menu met de komst van de Romeinen?
  • Wat is er nog over van de regionale keuken van toen?
  • Waarom bouwden de Romeinen Castella langs de Rijn en wat veranderde er daardoor?

De presentatie, deels gebaseerd op het Romeinse kookboek ‘Sapor Limitis – De Smaak van de Limes’ werd in de open lucht gehouden. Verschillende voorbeelden kwamen langs, daarna zijn er enkele typische gerechten te proeven geweest.

Leven langs de Limes - Voorburg

LogoTentoonstelling Versie02De tentoonstelling is de tweede in een serie van vier die in het kader van de Erfgoedlijn Limes door de provincie Zuid-Holland mogelijk wordt gemaakt. In de Romeinse tijd lag op de plek van Leidschendam-Voorburg de stad Forum Hadriani. Recente ontdekkingen in het havengebied van deze stad en nieuwe inzichten over de loop van het kanaal van Corbulo, dat de stad verbond met de Oude Rijn, geven een beeld van het watermanagement van de Romeinen.

De tentoonstelling is vanaf 9 juli te zien in het Archeologiehuis Zuid-Holland: Archeonlaan 1a, 2408 ZB Alphen aan den Rijn. In het Archeologiehuis zijn bijzondere archeologische vondsten uit de provincie te bewonderen, ondersteund met maquettes, reconstructies en audiovisuele presentaties.

 

 archeon-logo-kleurarcheologiehuis-189RLNPZH groot jpgerfgoedhuis zuidholland logoawnlogoEcho