Woensdag 9 december 2015: Mysterieuze heiligdommen in het leven van de Romeinse mens

Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur (het museum bij de ingang van Archeon, Archeonlaan 1)
Spreker: dr. K.C. Innemee

In samenwerking met Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Dr. Karel Innemée van de universiteit Leiden.

Aanmelden via de website van de VVvA: http://www.vrienden-archeon.nl/agenda-vvva/51-mithras-en-de-onoverwinnelijke-zon-mysterieuze-heiligdommen-in-het-leven-van-de-romeinse-mens

Mysterieuze heiligdommen in het leven van de Romeinse mens’ Over Mithras en de Onoverwinnelijke zon.

Mithraeum San Clemente

Met de groei van het Romeinse Rijk was er ook sprake van een groeiende uitwisseling van religieuze ideeën tussen Oost en West. Niet alleen het Christendom verspreidde zich vanuit Palestina over de hele Mediterrane wereld, ook andere oosterse cultussen werden in toenemende mate populair. Isis werd vanuit Egypte naar Italië en verder gebracht en de mogelijk van oorsprong Perzische god Mithras, geassocieerd met de zonnegod Sol Invictus, werd uitermate populair, met name onder soldaten. Door de geheimhoudingsplicht van de volgelingen weten we vrij weinig over de precieze rituelen. Van Syrië tot aan Londen zijn zulke Mithras-heiligdommen (mithrea) gevonden en één van de meest recente en meest opzienbarende werd eind 20e eeuw in Huwarte (Syrië) gevonden. De spreker was betrokken bij de ontdekking en opgraving van dit Mithras-heiligdom en aan de hand hiervan wordt een beeld gegeven van hoe mysterie-cultussen zich verspreidden en ontwikkelden, ook in Noord-West Europa.

Mithras sidon tauroctony louvre

De spreker:

Karel Innemée is universitair docent voor de archeologie van Egypte en Soedan aan de Universiteit Leiden. Naast deze gebieden heeft hij zich ook met de archeologie van Syrië beziggehouden.

Illustraties: Reliëf met Mithras die de stier dood, uit Sidon, nu in het Louvre Het mithraeum onder de San Clemente, Rome