Dinsdag 3 november 2015: CASTELLUM HOGE WOERD en DOMunder, twee Utrechtse castella toegankelijk voor publiek

Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur (het museum bij de ingang van Archeon, Archeonlaan 1)
Spreker: dr. K.C. Innemee
In samenwerking met Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Drs. Erik Graafstal en Drs. Herre Wynia.

Aanmelden via de website van de VVvA: http://www.vrienden-archeon.nl/agenda-vvva/48-the-making-od-domunder?date=2015-11-03-20-00

DOMunder1

In korte tijd zijn in Utrecht twee archeologische rijksmonumenten op een bijzondere wijze voor het publiek toegankelijk gemaakt. Boven op de resten van Romeinse forten is een moderne interpretatie van een castellum gebouwd. Hoe kunnen stallen, een theater, museum en restaurant worden gebouwd zonder de archeologische waarden te beschadigen?

In Utrecht is ruim een jaar geleden DOMunder geopend, waar 2000 jaar geschiedenis van Utrecht ontdekt en beleeft kan worden, die al diverse Europese prijzen heeft gewonnen. Maar hoe maak je een ondergronds museum midden in het historisch hart van Utrecht? En hoe worden de brandlagen, funderingen en vondsten aan een zeer uiteenlopend publiek gepresenteerd?

Over de sprekers
Herre Wynia is in 1992 als archeoloog afgestudeerd aan het Instituut voor Prae- en Protohistorie van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is hij een van de drie gemeentelijk archeologen van Utrecht. Vanaf 1997 is hij betrokken bij de ontwikkeling van Leidsche Rijn. Vanaf 2007 is hij betrokken bij uiteenlopende projecten van het Initiatief Domplein. Erik Graafstal is gemeentelijk archeoloog van Utrecht en als zodanig vanaf 1997 betrokken bij het grootschalige archeologische onderzoek in de VINEX-locatie Leidsche Rijn. Vanaf 2005 participeerde hij in het NWO-gefinancierde multidisciplinaire onderzoeksproject ‘A sustainable frontier? The establishment of the Roman frontier in the Rhine delta’.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. Aanmelden graag voor 1 november via de website van de V.V.v.A.

DOMunder2