Woensdag 7 juni 2017: De tuin van Holland in de 16e eeuw

Lezing op woensdag 7 juni in het Archeologiehuis. Aanvang: 20:00 uur, zaal open: 19:30 uur
Museumpark Archeon en de Ver. Vrienden van Archeon nodigen u uit voor de lezing van sociaalgeograaf drs. Menko Wiersema.

“DE TUIN VAN HOLLAND IN DE ZESTIENDE EEUW” Het einde van het landschap van de middeleeuwen?
Deze lezing over verhaalt over de relatie tussen economie en voedsel. Clusius nam vanuit België kennis mee en plantte deze letterlijk in de Hortus Botanicus van Leiden. Samen met de overtocht van specerijen uit de oogst, maakte dit Holland tot een tijdelijk culinair centrum. Met grof geschut in de vorm van bloemkool en nootmuskaat, asperges en koolsla werd de wereld veroverd.
Menko Wiersma zal specifiek ingaan op de eerste gespecialiseerde veeteelt ter wereld en hoe de enorme vraag naar karnemelk door Vlaamse blekers er voor zorgde dat de Hollandse polder een verdienmodel werd dat over heel Europa werd uitgerold.

OVER DE SPREKER
Drs. Menko Wiersema is gebiedsregisseur bij de provincie Zuid-Holland. Daar was hij tevens werkzaam als programmaleider biodiversiteit. Hij studeerde Sociale Geografie en Planologie aan de VU te Amsterdam.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. Aanmelden graag vóór 5 juni 2017 via deze link.

Lezing Menko1Lezing Menko2