Dinsdag 7 november 2017: DE CANON VAN NEDERLAND in onderwijs & samenleving

Lezing op dinsdag 7 november in het Archeologiehuis. Aanvang: 20:00 uur, zaal open: 19:30 uur
Museumpark Archeon en de Ver. Vrienden van Archeon nodigen u uit voor de lezing van dr. Hubert Slings, indertijd secretaris van de canoncommissie en sindsdien directeur van stichting entoen.nu.

DE CANON VAN NEDERLAND in onderwijs & samenleving

Tien jaar oud is het inmiddels, het verhaal van Nederland in vijftig historische vensters, oplopend van de Hunebedden, de Romeinse Limes en Karel de Grote tot en met Veelkleurig Nederland, de gasbel en Europa. De presentatie van deze canon in 2006 maakte veel discussie los, maar zorgde ook voor een hausse aan volgers: zo'n 150 lokale, regionale en thematische canons zijn op 'deze moeder aller canons' geïnspireerd. In 2010 werd de canon van Nederland opgenomen in de kerndoelen van basis- en voortgezet onderwijs. De website www.entoen.nu is inmiddels op de meeste scholen een vertrouwd adres. In het Nederlands Openluchtmuseum wordt hard gewerkt aan een vaste tentoonstelling over de canon van Nederland. Medio 2017 moet deze opengaan. Hubert Slings, indertijd secretaris van de canoncommissie, vervolgens directeur van stichting entoen.nu en inmiddels werkzaam bij het Nederlands Openluchtmuseum, maakt de balans op van tien jaar canon van Nederland.

OVER DE SPREKER
Neerlandicus dr. Hubert Slings promoveerde in 2000 op een onderzoek naar Middelnederlandse literatuur in het voortgezet onderwijs. In dat kader ontwikkelde hij de schooleditiereeks ''Tekst in Context'' en de onderwijswebsite www.literatuurgeschiedenis.nl. Van 2005-2007 was hij secretaris van de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon en sindsdien directeur van Stichting entoen.nu. Sinds 2014 is hij verbonden aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en levert daar een bijdrage aan de nieuwe tentoonstelling over de canon van Nederland die medio 2017 open gaat. Daarnaast is hij universitair docent cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. Aanmelden graag voor 28 oktober via deze link.