2 december 2020 - Lara Weiss: Nieuws uit Egypte

Lezing op woensdag 2 december 2020 in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur.
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door dr. Lara Weiss, conservator collectie Egypte RMO Leiden.

  

“Nieuws uit Egypte”
De Leids-Turijnse expeditie naar Sakkara

Inhoud van de lezing
Al sinds 1975 voert het Rijksmuseum van Oudheden in Sakkara een project uit, waarbij elk jaar een aantal weken wordt gegraven en onderzoek gedaan. In 2015 voegde het Museo Egizio uit Turijn zich als officiële partner bij het project. Het opgravingsteam staat momenteel onder leiding van dr. Lara Weiss, conservator van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en dr. Christian Greco, directeur van het Museo Egizio Turijn en wordt medegefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In deze lezing zal Lara Weiss vertellen over de geschiedenis van de opgravingen, maar ook nieuwe methodes en recente vondsten.

Over de spreker
Lara Weiss (1980) studeerde Egyptologie aan de universiteiten van Leiden en Berlijn en promoveerde in 2012 in Göttingen. Zij is bijzonder geïnteresseerd in het dagelijkse leven van de oude Egyptenaren en hun beleving van religie. Zowel haar masterscriptie als haar proefschrift hebben betrekking op religie in Deir el-Medina, de woonplaats van de arbeiders die werkten in het Dal der Koningen. Sinds 2012 is ze als docent en onderzoeker betrokken bij het ERC Advanced Grant project Lived Ancient Religion: Questioning ‘cults’ and ‘polis religion’  van de universiteit van Erfurt (Duitsland). Haar onderzoek daar richtte zich op religie in Romeins Karanis in de Fayoem-oase. Verder is ze sinds 2018 een van de opgravingsleiders van het onderzoeksproject dat het Rijksmuseum van Oudheden uitvoert in de Egyptische plaats Sakkara, in samenwerking met het Museo Egizio in Turijn.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Meld je (gratis) aan.