10 juni 2020 - Lezing: De mesolitische hut

Lezing op woensdag 10 juni op locatie Steentijd en in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur. In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Leo Wolterbeek, Jochem Dorrestein, Jelke Take en Yannick de Raaff.

  

 “De Mesolithische hut in Nederland”

Inhoud van de lezing
De onderkomens van de Mesolithische mens in Nederland zijn notoir ongrijpbaar. Slechts zeer zelden zijn er in onze contreien resten gevonden van de structuren waarin werd gewoond, overnacht, gekookt en onderwezen. Gebaseerd op de opgraving bij Bergumermeer zijn vanaf de jaren ’90, reconstructies van hutten gebouwd die zich in drie decennia over het gehele land verspreid hebben. In deze lezing bespreken we hoe deze hutten gebouwd werden, met welke materialen en technieken, maar ook op welke bronnen dit typische Nederlandse model gebaseerd is. We laten zien wat archeologische experimenten ons kunnen leren over het leven in hutten en hoe kinderen kunnen worden betrokken bij het leren over de prehistorie. Als laatste bieden we ook een blik op de toekomst van de hutten en hun reconstructies.

Over de sprekers
Leo Wolterbeek is professioneel ‘(pre)historisch bouwer’ en heeft een eigen bedrijf genaamd Woud en Beek. Hij is betrokken geweest bij de reconstructie van een groot aantal gebouwen uit het verleden op tal van archeologische parken in Nederland. De laatste jaren heeft hij intensief samengewerkt met de Universiteit Leiden, waar hij een zeer gewaardeerde kracht is vanwege zijn jarenlange, praktische, ervaring.   Jochem Dorrestein, Jelke Take en Yannick de Raaff studeren allen Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en hebben zich daar tijdens hun studietijd laten inspireren door archeologische openluchtmusea. In samenwerking met Prehistorische Nederzetting Swifterkamp hebben ze daar de afgelopen zomers meerdere Mesolithische hutten gereconstrueerd.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Meld je hier aan.