8 januari 2020 - Louis van de Ven: Hoe de vrouw de middeleeuwen overleefde

Lezing op woensdag 8 januari 2020 in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur.
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Dr. Louis van de Ven.

  

“Hoe de Vrouw de Middeleeuwen overleefde”
Vrouwengeneeskunst en vrouwen geheimen in de middeleeuwen

Inhoud van de lezing
Als we met de kennis van vandaag de medische omstandigheden waaronder de mensen in de middeleeuwen leefden beoordelen, is het verbazingwekkend dat de mensheid de middeleeuwen overleefd heeft. Dit geldt in het bijzonder voor de vrouwen, die zonder adequate kennis en hulp de levensgevaarlijke aanslagen op hun gezondheid door de zwangerschappen wisten te overleven. De vrouwengeneeskunst heeft een heel speciale plaats, in de middeleeuwen was dit feitelijk een geheime plaats. Mannen mochten lange tijd vrouwen niet behandelen. De kennis van de vrouwelijke anatomie en de bijzondere vrouwelijke eigenschappen, zoals menstruatie en zwangerschap, werden bewust geheim gehouden. Met zeer beperkte kennis en mogelijkheden werden ziektes behandeld. Ik bespreek de ziektes die vrouwen hadden en hoe die in die tijd werden behandeld vanuit de middeleeuwse geneeskundige theorie.    

Over de spreker
Dr. Louis L.M. van de Ven, internist heeft jaren lang gewerkt als medisch directeur in de farmaceutische industrie en daarnaast een dag per week aan de universiteit zijn praktische kennis en ervaring weten te behouden. De interesse in de medische geschiedenis werd in de tachtiger jaren gestimuleerd door samenwerking met mevrouw R. Jansen-Sieben. Samen met haar is hij  op zoek gegaan naar de oorsprong en toepassing van mummiepoeder. Eenmaal gewekt ontwikkelde de interesse zich tot een voortdurende studie naar het ontstaan en toepassen van geneeskunst in het verleden. Al snel ontdekte hij dat die geneeskunde niet primitief was, maar de basis gevormd heeft van ons huidige inzicht. Behalve het als re-enactor naspelen van het leven en werk van Magister Ludovicus Uter Venne heeft hij ook gepubliceerd.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Meld je hier aan.