Skip to main content

Opening Tentoonstelling 'Het Verhaal van Sint'

18 november zet Sinterklaas weer voet op Nederlandse bodem. Samen met zijn pieten verblijft hij in Archeon en het hele museumpark wordt omgetoverd tot De Stad van Sint. Maar, wie is deze goedheiligman eigenlijk? Waar komt hij vandaan en waarom geeft de beste man cadeautjes aan kinderen? Kom alles te weten over deze wonderdoener en de traditie van het Sinterklaasfeest in de tentoonstelling "Het Verhaal van Nicolaas" in Archeon.

Opening
Op 14 november werd de tentoonstelling feestelijk geopend door Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Afgestudeerd in kunstgeschiedenis heeft deze verteller grote kennis in huis over de sinterklaastradities en alle verhalen die daarbij horen. Ook Jan Anderson van Streekmuseum Jan Anderson was bij de opening aanwezig.

Photo Collage personeelsfeest (2).png

Een collectie vol verhalen
Met de tentoonstelling “Het Verhaal van Nicolaas”, gemaakt door Drs. Annenies Keur, kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker bij Archeon, laat Archeon een kant van Sinterklaas zien die niet veel mensen kennen. Het verhaal neemt je mee naar de vroegste geschiedenis van de heilige. Hij werd bisschop van Myra (in Turkije, bij Demre) in het jaar 300. Zijn wonderlijke goedheid maakte hem enorm beroemd in de wijde omstreken. En toen hij rond 342 het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde, werd hij heilig verklaard: hij is vanaf dan een Sint. Zo kan hij nog grotere wonderen verrichten.

In de tentoonstelling ‘Het Verhaal van Nicolaas’ ontdekken bezoekers oude verhalen over Sint Nicolaas, alle gebruiken rondom het sinterklaasfeest en kunnen zij een schat aan moois uit heden en verleden van deze rijke traditie bewonderen. Dit jaar is de tentoonstelling nog veelzijdiger dankzij een aanzienlijke bruikleencollectie vanuit het Streekmuseum Jan Anderson en uit particuliere collecties.

De tentoonstelling is vanaf 18 november t/m 3 december iedere zaterdag en zondag te bewonderen tijdens De Stad van Sint in Museumpark Archeon, Alphen aan den Rijn. Gratis te bezoeken met Museumkaart.