Het Archeologiehuis Zuid-Holland toont de bezoeker op unieke wijze een overzicht van de rijke geschiedenis van de provincie Zuid-Holland middels een breed scala aan archeologische vondsten, nieuwe media en opdrachttafels. Een bezoek aan het museum bestaat uit drie onderdelen:
Filmzaal
Middels een Nederlandstalige en Engels ondertitelde introductiefilm wordt U voorbereid op de meer dan 600 bijzondere vondsten, intrigerende achtergrondverhalen en bijzondere gebruiken uit vervlogen tijden. U wordt binnen enkele minuten meegenomen op een reis door de geschiedenis van ons land.
Bovenaan de trappen van de filmzaal is een wisseltentoonstelling te bezichtigen!
Eerste verdieping
Na de film vervolgt U uw bezoek op de eerste etage van het museum. De opstelling, geënt op het simuleren van een archeologisch depot, behandelt de prehistorie (v.a. het mesolithicum), de Romeinse tijd (12 v.C. tot 406 n.C.), de middeleeuwen (406 n.C. tot 1500 n.C.), maar ook wordt aandacht besteed aan vondsten van na de middeleeuwen. Hoe keek men in de prehistorie bijvoorbeeld aan tegen de dood? Hoe komt een exotisch aapje in een Nederlandse beerput?
Ga als echte archeoloog te werk op de verschillende laboratoriumtafels. Onderzoek en determineer echt archeologisch aardewerk en raak skeletmateriaal van dieren aan!
Romeins Museum
De begane grond van het museum richt zich specifiek op de Romeinen in de regio. Veel Romeinse vondsten uit Alphen aan den Rijn vertellen het verhaal van de soldaten, maar ook van de lokale bewoners. Ontdek hoe de Romeinen schreven (en probeer het zelf), kijk wat voor wapens ze droegen en waar ze mee betaalden.