Skip to main content

Nationale Archeologiedagen

De Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek kennis kan maken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken.

Op deze dagen kan iedereen kennis maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat.

Iedereen die bij de Nederlandse archeologie betrokken is wordt uitgenodigd om tijdens dat éne weekend de deuren te openen en het publiek mee te nemen in de wondere wereld van ons mooie vak of hobby. Dat kan in allerlei vormen: van schervenworkshop tot meegraafdag, van archeologische fietstocht tot verkleedpartij en theatervoorstelling of gewoon met een interessante lezing. Met het enthousiasme en de betrokkenheid die de archeologie zo kenmerkt is heel veel mogelijk. Met z’n allen zetten we de archeologie in Nederland verder op de kaart, laten we een groot publiek meegenieten en kweken we nieuwe ambassadeurs.

De Nationale Archeologiedagen 2015-2019 vonden plaats in het tweede weekend van oktober. De Nationale Archeologiedagen 2020 kon i.v.m. de coronamaatregelen niet doorgaan. Vanaf 2021 vinden de dagen ieder jaar plaats in het voorjaar.

Nationale Archeologiedagen 2024

Van 24 t/m 26 mei zijn de Nationale Archeologiedagen in Archeon. Veel van onze verre geschiedenis ligt vaak verrassend dichtbij. Onder onze voeten. In de bodem. Wil jij ook ontdekken welke verhalen er allemaal verstopt zitten in de Nederlandse bodem? Kom dan horen, zien en graven tijdens de Nationale Archeologiedagen in Archeon.

Voel je een archeoloog 
24 mei: 10.00 – 16.00 uur 
25 en 26 mei: 10.00 – 17.00 uur

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan iedereen meedoen aan de georganiseerde activiteiten. Er wordt een opgraving georganiseerd speciaal voor kinderen waarbij er gezocht kan worden naar aardewerk en Romeinse munten. Deze objecten mag jevervolgens mee naar huis nemen om nog extra na te kunnen genieten van de dag.

Gratis entree met de Museumkaart. 
Programma onder voorbehoud.

Lees hier meer over de Nationale Archeologiedagen