Skip to main content

Bestemming Bereikt?

Op 16 mei opende Erfgoedhuis Zuid-Holland de tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’ in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn. Deze tentoonstelling neemt je mee naar de vele, soms niet eerder vertelde Zuid-Hollandse migratieverhalen. Centraal staan niet alleen de verhalen achter opgegraven voorwerpen uit Zuid-Holland, maar ook recente persoonlijke objecten en verhalen van mensen uit verschillende Alphense gemeenschappen.

Vanaf 17 mei 2024 tot en met 30 april 2025 zijn zowel verschillende archeologische objecten als objecten van de deelnemers te zien in de tentoonstelling ‘Bestemming Bereikt?’ in het Archeologiehuis in Museumpark Archeon

Over ‘Bestemming bereikt?’
De tentoonstelling 'Bestemming bereikt?' gaat over de verhalen achter opgegraven voorwerpen die vanuit andere plaatsen – ver weg of dichtbij – naar Zuid-Holland zijn gebracht. Deze vondsten zijn gecombineerd met persoonlijke voorwerpen van mensen uit verschillende Alphense gemeenschappen. De verhalen hebben één ding gemeen: ze gaan over de mensen en gemeenschappen die aan de basis staan van het huidige Zuid-Holland en onze cultuur hebben verrijkt en onze identiteit mede hebben gevormd. 

De tentoonstelling gaat daarnaast over de verbindende kracht van archeologie en objecten. De verhalen achter de objecten helpen ons de ander, zowel de hedendaagse als de historische ander, beter te begrijpen. Objecten kunnen zo afstanden overbruggen, zowel in ruimte en tijd, als tussen personen. Zo kan ook ‘Bestemming bereikt?’ op verschillende manier worden uitgelegd.

5i7a5256.jpg

De opening
Einde donderdagmiddag vond de opening van de tentoonstelling plaats. Eerst was het woord aan de tentoonstellingmakers. Zij bespraken waar het onderwerp van de tentoonstelling vandaan kwam. Daarna was het woord aan twee deelnemers van de archeologiediners: Tjak Reawaruw over 'De KNIL-kist van mijn vader' en Rachid el Ousrouti over een kort fragment uit de nieuwe documentaire 'De Migratiekaravaan'. 

Burgemeester Liesbeth Spies verzorgde de officiële opening van de tentoonstelling. In de tentoonstellingsruimte staat een groot schoolbord met een wereldkaart en daarop de vraag: ‘Waar komt jouw oma vandaan?’. Burgemeester Liesbeth Spies zette de eerste stip op de kaart en daarmee werd de tentoonstelling officieel geopend. De middag werd geheel in stijl afgesloten met een buffet, bestaande uit hapjes uit verschillende ‘Zuid-Hollandse’ keukens.

Foto's: Floris Scheplitz- Imagetree / Erfgoedhuis Zuid-Holland.