Skip to main content

4 juni 2024 - Lezing: De oorsprong van megalithische culturen

Oftewel: Het verspreidingspatroon van bacteriën

Tijdens Hendrik Gommer zijn reizen langs meer dan 3000 hunebedden in Europa, vroeg hij zich voortdurend af hoe het mogelijk is dat je overal in Europa eenzelfde soort steenformaties tegenkomt, hoewel ze van regio tot regio van elkaar verschillen. In zijn laatste boek ‘Megalieten: De oorsprong van megalithische culturen in Europa’ beschrijft hij o.a. de gelijkenis tussen het gedrag van bacteriën op een petrischaaltje en de neolithische kolonisten in Europa. Vanuit de culturele smeltkroes van het Bretagne van rond 4300 v. Chr. trokken de megalietenbouwers naar alle windstreken. Tijdens deze presentatie zal hij in vogelvlucht dat proces beschrijven. Waarom zou juist in Bretagne de bakermat van de hunebedden liggen en niet in Denemarken, of Ierland, of Schotland, of Portugal of op Sardinië, waar toch ook veel monumenten te vinden zijn. Kolonisten bleken zich als bacteriën te gedragen.

Net als het boek is de lezing gevuld met veel foto’s en ideeën om voor uitstapjes tijdens de vakantie, maar ook intrigerende inzichten in de menselijke natuur.

megaliet.jpg

Over de sprekers:

Dr. Hendrik Gommer is afgestudeerd bioloog, godsdienstwetenschapper en rechtswetenschapper. Hij deed jarenlang als universitair docent Rechtsbiologie onderzoek naar de biologische grondslagen van recht en cultuur. In 2015 nam hij afscheid van de universiteit en sindsdien trekt hij met de camper langs de hunebedden van Europa. Van iedere regio maakte hij een reisgids. Onlangs verscheen zijn boek ‘Megalieten. De oorsprong van megalithische culturen in Europa’ waarin hij een poging doet om de verspreiding van hunebedden te verklaren aan de hand van biologische en antropologische wetmatigheden.

Om zich beter te kunnen inleven in de hunebedbouwer, bouwde hij in 2020 een hunebed in zijn eigen tuin

gommer2.jpg

Algemene informatie
Datum: Dinsdag 4 juni 2024
Zaal open: 19:30 uur, aanvang 20:00 uur
Einde: Voor 22:00 uur

Locatie:
Archeologiehuis Zuid-Holland, naast de entree van Museumpark Archeon.
Archeonlaan, 2408 ZB , Alphen aan den Rijn

Gratis kaartje bestellen via: 
https://www.vrienden-archeon.nl/agenda

Aanvullende informatie:
Gratis parkeren op parkeerterrein van museumpark Archeon
Er is een korte pauze, drankjes tegen vrienden prijzen, graag contant betalen.
Tijdens de avond zijn de reisgidsen en het boek met korting te koop.
Zeker zijn van een exemplaar: reserveer het deel of boek naar keuze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Locatie:
Archeologiehuis Zuid-Holland, naast de entree van Museumpark Archeon.
Archeonlaan, 2408 ZB , Alphen aan den Rijn