Skip to main content

Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2021

Zaterdag 18 september werd vandaag in de Romeinse Herberg van Archeon voor de 17e keer de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman. 

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.

De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling.

De genomineerden 2021 (auteur - titel - uitgeverij): 

  • Syl van Duyn- Opzoek naar jou - Van Goor
  • Martine Letterie - Wij blijven bij elkaar - Leopold
  • Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet – Standaard Uitgeverij
  • Jean-Claude van Rijckeghem- IJzerkop -Querido
  • Rob Ruggenberg- Offerkind - Querido

Klik hier voor het juryrapport

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd.Er zijn ook lessuggesties bij de vijf boeken van de shortlist beschikbaar voor het onderwijs. Deze vindt u hier.

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van € 1.000,-. 

De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer. 

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 12 enthousiaste lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. De kinderjury heeft op zaterdag 4 september een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-.  

 {youtube}TRqVLR9AyzI{/youtube} 

De Archeon Thea Beckman en Jonge Beckman winnaar is… 

De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een boek dat erin slaagt om jongeren mee te nemen naar vroeger waar het nog normaal was dat andere mensen beslissingen namen over jouw leven als meisje/vrouw.

De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2021 toe te kennen aan IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem.  

De 12 juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Jean-Claude van Rijckeghem met zijn boek ‘IJzerkop’ bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2021. De jury van de Jonge Beckman was ook onder de indruk van het boek van Rob Ruggenberg en geven zijn boek ‘Offerkind’ een eervolle vermelding van de Jonge Beckmanprijs 2021.  

Jean-Claude van Rijckeghem, IJzerkop 

De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker. 
Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.

De animatie bij IJzerkopis gemaakt door Lidewij Fanoy.

Jean Claude van Rijckeghem winnaar Thea Beckmanprijs 2021 GENERAL