Skip to main content

Proef historische lekkernijen tijdens Archeon Culinair in Museumpark Archeon

Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober is het eindelijk weer zover: Archeon Culinair. Kom proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes, spijzen en lekkernijen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind. 

Pierre Wind is beide dagen druk in de weer zijn met hapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud en middeleeuwse lekkernijen. Hij geeft demonstraties en deelt diverse lekkernijen uit op zijn route door Archeon. Natuurlijk kun je ook zelf diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart. 

Lekkere hapjes uit de prehistorie 
Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. Proef de oervis in kuil bij de jager-verzamelaars en bak je eigen brood op een stok bij de eerste boeren.

Romeinse culinaire hoogstandjes 
In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum (Romeins brood) met moretum (Romeinse kruidenkaas) en Romeinse poffertjes.

Smullen in de middeleeuwen 
In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het minderbroederklooster! Maar de gegoede burgerij wil wat meer luxe, zij eten het liefst een diner met meerdere gangen, waarbij het bijna net zo belangrijk is dat het eten er duur uitziet als dat het lekker smaakt! Ga langs bij de middeleeuwse bakker voor een lekkernij of geniet van een boekweitpannenkoekje van de imker.

Archeon Culinair 2021