Skip to main content

Archeon Culinair

Op zaterdag 23 en zondag 24 september is het proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes, spijzen en lekkernijen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind. Hij zal de bezoekers meenemen op een culinaire reis door de tijd!

Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud, tot het middeleeuwse braadstuk. 

Insectenhapjes uit de prehistorie
Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met het braden van vlees, maar ze schuwen ook het eten van insecten niet. Deze zijn erg voedzaam! Probeer zelf ook eens een meelworm te eten, als je durft! Bij de eerste boeren is men bezig met het bakken van brood aan een stok, vis in een kil, en een omeletje met meelwormen.

     

Romeinse culinaire hoogstandjes
In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum, het Romeinse brood, Posca – praktische soldatenwijn en voor de kinderen echte Kottabos de Romeinse bierpong.

Lekkernijen uit de middeleeuwen
In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het klooster! Op de tocht door de middeleeuwen wordt echte poepsoep bereidt en bij de galg is het tijd voor de originele wentelteefjes. Wie o wie heeft een originele laatste wens.

Middeleeuwse markt
Op de middeleeuwse markt staan de marktkooplui met hun waar van o.a. honing, blauwe bes, kaas en andere culinaire hoogstandjes.

Extra spannend wordt het met de prijsvraag waarbij je een kans maakt op een origineel Pannenkoek diner voor 4 personen kunt winnen. Pierre Windt zal deze speciale pannenkoeken gaan maken in het middeleeuwse Klooster.

Voor meer informatie ga naar https://www.archeon.nl/nl/agenda/archeon-proeverij.html 

 

  • Aangemaakt op .