Bezoekers werden tijdens de eerste editie van History in Concert, getrakteerd op een muzikale historische reis van hiphop tot opera. Tientallen musea van het Canonnetwerk hadden onder leiding van het Nederlands Openluchtmuseum deze avond in TivoliVredenburg georganiseerd om de Canon van Nederland op een vernieuwende wijze te presenteren. Tijdens History in Concert maakte Paul Schnabel, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nederlands Openluchtmuseum, de veertien nieuwe Canonmusea bekend die vanaf 2019 gaan deelnemen.
Groeiend Canonnetwerk
In het Canonnetwerk werken musea in heel Nederland samen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Door iconische topstukken van de Canon in de eigen museale context te presenteren en door prikkelende programmering en communicatie, waar History een Concert een eerste geslaagd voorbeeld van was.
Nieuwe deelnemers vanaf 2019: Airborne Museum Hartenstein, Archeon, De Museumfabriek, Fries Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Haags Historisch Museum, Joods Cultureel Kwartier, Limburgs Museum, Museum Dordrecht/ Hof van Nederland, Nationaal Monument Kamp Vught, Rijksmuseum Muiderslot, Vestingmuseum Naarden, Teylers Museum, Zeeuws Maritiem MuZEEum.
Huidige deelnemers 2018: Allard Pierson Museum, Amsterdam Museum, Beeld en Geluid, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Het Scheepvaartmuseum, Hunebedcentrum, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Museum Catharijneconvent, Museum Huis Doorn, Museum Prinsenhof Delft, Nationaal Archief, Nationaal Militair Museum, Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, Rembrandthuis, Rijksmuseum, Rijksmuseum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Spoorwegmuseum, Tropenmuseum, Universiteitsmuseum Groningen, Watersnoodmuseum.
Meer dan één verhaal
De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Elk onderwerp uit de Canon van Nederland bestaat uit meer dan één verhaal, uit meer dan één afbeelding en uit meer dan één object. Het Canonnetwerk presenteert deze veelzijdigheid van de Canon, door de selectie van verschillende topstukken die elk venster vanuit verschillende invalshoeken belichten. Het verhaal van de slavernij is bijvoorbeeld naast het verhaal van het leed van de tot slaaf gemaakten ook voor een deel het verhaal van de verrijking van Nederland in de Gouden Eeuw. Door de uitbreiding van het Canonnetwerk en daarmee de uitbreiding van de topstukken wordt het verhaal bij elk venster meer uitgebreid en de geschiedenis van ons land tastbaar.
History in Concert
History in Concert is een uniek samenspel van geschiedenis en muziek. Tijdens de eerste editie waren er optredens van Zwart Licht, Ellen ten Damme, Blaudzun samen met Krontjong-muzikanten, Linde Schöne, Herman Pleij met de Nationale Opera Studio en Leo Blokhuis. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam ook plaats op het podium. In de foyer presenteerden de Canonmusea zich met een keur aan activiteiten en presentaties. De avond werd ook mede mogelijk gemaakt door CJP en TivoliVredenburg. History in Concert krijgt een vervolg in 2019.
Organisatie en begunstigers
De landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. Dit is een unieke presentatie die de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis toont. Het Canonnetwerk wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.