Skip to main content

Lezing: Gewoon geluk

Beleef het mee! Een unieke avond met professor Herman Pleij op 17 oktober bij de Vrienden van Archeon (VVvA).
 
DE HEMEL OP AARDE? MIDDELEEUWSE OPVATTINGEN OVER GELUK
Geluk is in onze tijd koopwaar. Een masterclass kan iedereen gelukkig maken: de wetenschap staat garant. Wie van geluk niet een gewoonte maakt, is een loser. Hoe kon deze hemelse gave zo diep zinken? Op aarde verspeelden Adam en Eva dit geschenk door de Zondeval. Daardoor raakte het leven begrensd en vervuld van ellende. Door boete te doen was er een kans op geluk in het Hiernamaals. Maar de natuur was sterker dan de leer. Hoe kon wat natuurlijk aanvoelde niet deugen? Mocht seks alleen maar vanwege de voortplanting? Of zat de duivel overal tussen? Ketterse bewegingen probeerden het aardse geluk te restaureren in paradijselijke heilstaten. En al snel werd het recht op gewoon geluk erkend in de hele samenleving. Is het de taak van de overheid om het geluk van de burger te bevorderen?

Naast de lezing zal Herman pleij ook boeken signeren.
 
Over de spreker
Herman Pleij (1943), emeritus-hoogleraar Middeleeuwse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam; houdt zich vooral bezig met de cultuurhistorische betekenis van literatuur, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen; werkt aan een studie over de rechtvaardiging van lust en genot in de literatuur en beeldende kunst van de Middeleeuwen.
In 1981 werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1992 van 1994 was hij decaan van de Faculteit der Letteren. Op 29 februari 2008 ging hij met emeritaat. Sindsdien publiceert hij veel over cultuurhistorische onderwerpen, zoals het vraagstuk van de nationale identiteit.

Zijn belangstelling voor het maatschappelijk debat uit zich in zijn frequente deelname aan praatprogramma's op de Nederlandse televisie.

Deelname
VVvA hanteert prettig lage deelnametarieven voor deze unieke avond: 10 euro voor VVvA leden en personeel Archeon en 20 euro voor niet-leden. Dit tarief is inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst. Indien u bij inschrijving ook meteen lid wordt van VVvA voor 1 jaar tot eind 2019. (35 euro incl. toegang tot deze speciale avond) is deze korting direct verrekend en krijgt u bovendien een prettige kortingsregeling op de toegang van Archeon gedurende het hele jaar. Er is ruimte voor maximaal 150 personen, dus meldt u tijdig aan!

N.b. een belangrijk deel van de opbrengst komt ten goede aan de restauratieprojecten in Museumpark Archeon.
  • Aangemaakt op .