Skip to main content

Nationale Bijentelling april 2021

Op 16 april heeft Menno Reemer, bijenspecialist van Eis/Naturalis in Museumpark Archeon voor de derde keer een jaarlijkse bijentelling gedaan.

Menno Reemer verklapt nog niet welke bijen hij allemaal heeft zien vliegen maar wat hij zeker zag is de sachembij die volop rondvliegen en hun nestjes boren in de lemen wanden van de vele hutten en huizen in Museumpark Archeon.

Vanaf 2015 is Archeon samen met de gemeente Alphen aan den Rijn coördinator van Bijenlandschap Groene Cirkels. Om de drie jaar wordt er onder andere in Archeon geteld hoeveel verschillende soorten bijen er rondvliegen in het park. Archeon staat samen met het Bentwoud aan de top van het aantal soorten bijen en zweefvliegen in Alphen aan den Rijn.

De jaarlijkse bijentellingen zijn volgens Wiel van der Mark (coördinator Bijenlandschap Groene Cirkels) erg handig voor de bijenwerkgroep van Archeon die daarmee kan zien of hun werk om meer voedselgelegenheid de bijenpopulatie doet vergroten. De bijenwerkgroep van Archeon creëert voedselgelegenheid door het planten van inheemse bomen, struiken en planten waar bijen stuifmeel en nectar vandaan halen, zoals nu de paardenbloemen en de katjes van de wilg.

Museumpark Archeon heeft met de vele oude huizen met rieten daken en verschillende wanden veel nestgelegenheid voor wilde en honingbijen. Het is heel mooi dat er zoveel bestuivende insecten rondvliegen want ze zijn erg waardevol voor het bestuiven van ons voedsel. In Museumpark Archeon kun je een speurtocht volgen langs de vele bijenplekjes en zie je de bijen rondvliegen.

Door stoeptegels uit uw tuin te verwijderen en te vervangen door mooie inheemse planten en er een bijenhotel te plaatsen kan ook jij de bijen en andere bestuivers een handje helpen.

Klik hier en lees meer over de duurzaamheid en bijen in Museumpark Archeon

bijenwerkgroep archeon (1).jpg

  • Aangemaakt op .