Skip to main content

Boekuitreiking ‘Gered uit de grond’

Verslag manifestatie: boekuitreiking "Gered uit de grond"

Op maandag 23 september was er de feestelijke uitreiking van het eerste exemplaar van het boek "Gered uit de Grond." Het boek Gered uit de grond is een initiatief van AWN leden die tevens lid zijn van de Amateur Detectie Vereniging. De heren P. Bakker en J.W Bron hebben dit boek in eigen beheer uitgegeven. Waar gaat het om?

Bij de opgraving van het castellum van Alphen aan den Rijn in de jaren 1998-2003 is de grond tussen het oorspronkelijke castellum en de Oude Rijn afgegraven en afgevoerd en gestort langs de rijksweg N11. Metaal detectoramateurs hebben jaren lang in deze grond gezocht naar Romeinse resten en die zijn in grote getalen gevonden. Beide heren hebben drie jaren lang vrijwel alle vondsten gedocumenteerd en verwerkt in een schitterend boek, dat met recht als een catalogus gezien kan worden van Romeinse metalen voorwerpen. Het boek staat beschreven op een speciale website Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hierbij zijn een tweetal bladzijden toegevoegd om een indruk te krijgen van de kwaliteit van de documentatie,

Het unieke feit dat vrijwilligers van de archeologie en detectoramateurs het verschijnen van dit boek mogelijk hebben gemaakt stond centraal in de manifestatie. Nog nooit hebben zoveel mensen het kleine auditorium van het Archeologiehuis van de provincie Zuid-Holland bevolkt. Voor een kleine honderd bezoekers heeft Rien Polak, universitair medewerker van de universiteit van Nijmegen en rapporteur van de opgraving van het castellum in zijn lezing een nieuwe visie gegeven van het belang van de Limes, de reeks Romeinse forten langs de Rijn.

Daarna heeft Jan Willem Bron, namens de samenstellers van het boek, kort uiteengezet hoe het boek tot stand gekomen is en benadrukte de goede samenwerking met de universiteit van Leiden. Zeven studenten van de vakgroep archeologie hebben de toelichting van hoofstukken van het boek voor hun rekening genomen. Toen was daar het moment waarop de eerste exemplaren uitgereikt werden aan de landelijke voorzitter van de AWN, mevrouw Tonnie de Rijdt en van de detectieamateurs (DDA) de heerGert Lugthard. Dit om te bijzondere samenwerking tussen de vrijwilligers te benadrukken. Daarna werden boeken uitgereikt aan ieder van de studenten auteurs, aan de vertegenwoordiger van de universiteit van Leiden, mw Carol van Driel, en aan Rien Polak van de universiteit van Nijmegen en aan de wethouder van Alphen aan den Rijn mw. H. Oppatja.

Tot slot was er gelegenheid om, onder het genot van een drankje en een hapje het boek te kopen en ervaringen uit te wisselen tussen de vrijwilligers in de archeologie en de professionele wereld. Het geheel werd opgeluisterd door de aanwezigheid van de Romeinse en-actoren.

  • Aangemaakt op .