Jacobakan
Een Siegburgse drinkkan, teruggevonden in Voorhout. Zo’n steengoed kan was in de veertiende eeuw een populair artikel, het kostte wat meer, maar dat hadden mensen er graag voor over.
Aardewerk was in principe een goedkoop product; het werd gemaakt van klei die de pottenbakker in zijn eigen omgeving vond. Het hout dat de pottenbakker nodig had om zijn oven te stoken was wel eens duurder dan de benodigde klei. Maar zodra er in aardewerk gehandeld werd, schoot de prijs omhoog. Siegburg, in het Duitse Rijngebied, leverde steengoed aardewerk, gemaakt van fijne klei die hoog werd gestookt, zodat een zeer sterk en waterdicht soort aardewerk ontstond. Dat wilden de klanten in Holland wel. En dan maar wat duurder.
Dit type drinkkan heet een Jacobakan. In de zeventiende eeuw kwamen uit de gracht van Slot Teylingen een grote hoeveelheid van deze kannen aan het licht. De legende was geboren: Jacoba van Beieren zou deze kannen allemaal hoogstpersoonlijk hebben gemaakt, gewoon omdat ze zich verveelde. En aangezien ze al die kannen helemaal niet nodig had, mikte ze ze in de gracht. Ach ja…
Details
-
materiaal:Keramiek
-
periode:Middeleeuwen laat (1250 -1500 n. Chr.)
-
datering:1300 - 1350
-
afmetingen:
-
vindplaats:Voorhout, Kasteel Teylingen; AWN 1983-1984
-
inventarisnummer:6571