Skip to main content
Limes Keizer

13 december 2023 - Koen Ottenheym: Constructing the Limes:  De voordelen van een keizerlijke oorsprong

Op woensdag 13 december kan je gratis komen luisteren naar de lezing 'Constructing the Limes:  De voordelen van een keizerlijke oorsprong'.

De belangstelling voor de Romeinse limes is niet alleen van nu. Al in de 16de en 17de eeuw herleeft de belangstelling voor de klassieke oudheid. Oudheidkundigen en kunstenaars in de Lage Landen en in het Duitse rijk komen zo op het spoor van de Romeinse limes. In de steden langs de Rijn en Donau kreeg ook de eigen antieke oorsprong als Romeinse stad of legerplaats meer en meer belangstelling. Dat was niet alleen uit historische interesse want die zoektocht naar het vermeende Romeinse verleden had veelal politieke motieven. Zo kon een Romeinse oorsprong duidelijke voordelen opleveren in de regionale machtsverhoudingen. In deze lezing zullen deze verschillende vormen van antieken receptie door stedelijke autoriteiten nader worden toegelicht, inclusief de vele 'vergissingen' hierbij. Ook is er aandacht voor de uitbeelding van die band met de Romeinse oudheid in de architectuur.

Over de spreker:
Koen Ottenheym is hoogleraar architectuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en betrokken bij het nationale onderzoeksproject 'Constructing the Limes', waar hij speciaal de herontdekking van de Romeinse limes in de vroegmoderne tijd bestudeert.

20210701_KO.jpg

Datum:
13 december 2023
Zaal open: 19:30, aanvang 20:00
Einde: 22:00 uur

Locatie:
Archeologiehuis Zuid-Holland, naast de entree van Museumpark Archeon.

Aanvullende informatie:
Gratis parkeren op parkeerterrein van museumpark Archeon.
Er is een korte pauze, drankjes tegen vrienden prijzen, graag contant betalen.

Gratis kaartje bestellen via: 
https://www.vrienden-archeon.nl/agenda

IMG_1292.JPG