Skip to main content

10 januari 2024 - Wil Kuijpers: Verdronken castella langs Gelderse Limes

De verdronken castella langs de Gelderse Limes 
Vondsten van Romeinse voorwerpen bij Spijk en Duiven-Loowaard

Datum: Woensdag 10 januari 2024
Zaal open: 19:30, aanvang 20:00
Einde: voor 22:00

Rond het begin van de jaartelling werden door het Romeinse leger verscheidene castella gebouwd langs de Rijn. In het westen van ons land zijn de resten van deze castella in de ondergrond op hun oorspronkelijke positie min of meer bewaard gebleven. Verder naar het oosten, vanaf het castellum bij Vechten, is het een heel ander verhaal. In het Gelderse gedeelte van de limes zijn de castella onderspoeld en op een aantal meters diepte terechtgekomen. Slechts op een enkele vindplaats is nog iets bewaard gebleven.

In deze lezing wordt ingegaan op het fenomeen van de onderspoeling van de Romeinse castella in Gelderland aan de hand van twee vindplaatsen: Duiven-Loowaard en bij Spijk, daar waar de Rijn ons land binnenstroomt. Onderzoek toont aan dat - ook al is de vindplaats vrijwel geheel verdwenen - door systematisch onderzoek van baggerlocaties nieuwe informatie aan onze kennis over de Neder-Germaanse Limes kan worden toegevoegd.  

Over de spreker
Wil Kuijpers is amateur-archeoloog en zoekt sinds 1979 langs de Romeinse Limes in Gelderland. Hij publiceerde verscheidene artikelen over de onderspoelde Romeinse castella in Gelderland. In 2022 werkte hij mee bij de opgraving van de Romeinse Tempel bij Herwen-Hemeling. Zijn huidige onderzoek bij Spijk valt onder het nationale onderzoeksproject ‘Constructing the Limes’.

20210618. L-R Gemma Tiedink - Wil Kuijpers. Presentatie boek Loowaard.jpg

Gratis kaartje bestellen via
https://www.vrienden-archeon.nl/agenda

Locatie
Archeologiehuis Zuid-Holland, naast de entree van Museumpark Archeon.
Archeonlaan, 2408 ZB , Alphen aan den Rijn

Aanvullende informatie
Gratis parkeren op parkeerterrein van museumpark Archeon
Er is een korte pauze, drankjes tegen vrienden prijzen, graag contant betalen.

Aardewerk en bouwkeramiek komt uit het groffe restmateriaal.jpg

Munten en fibulae uit natte contekst.jpg