Skip to main content

12 mei 2021 - Henk van der Velde: Romeinen in Medel. Over Bataven, Friezen en Romeinen in de Betuwe

Online lezing op woensdag 12 mei 2021, aanvang 20:00 uur.
In samenwerking met Museumpark Archeon nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante online lezing door dr.Henk van der Velde.

Over de lezing:
De afgelopen decennia zijn in Medel twee grote bedrijventerrein ontwikkeld. Dat heeft geleid tot veel archeologisch onderzoek waarbij prachtige vondsten en evenzovele verhalen naar boven zijn gekomen. Met de opgraving van vier grafvelden en vier nederzettingen is Medel, gelegen vlakbij Tiel, een van de best onderzochte stukjes Betuwe. Aan de hand van de vondsten zal een verhaal gepresenteerd worden over de geschiedenis van de plek waar eens Romeinse soldaten kwamen, waar Friezen hun tijdelijk onderkomen op sloegen en waar Bataven het gebied opbouwden door nederzettingen, akkers en grafvelden aan te leggen.

5 vandervelde Tiel persfoto Romeins Balsamarium met badhuisscenes aanzicht 2 2de of 3de eeuw na Chr Lezing 12 5 2021 VVvA 3 Kopie Lezing 12 5 2021 VVvA 2 Kopie

Over de spreker:
Henk van der Velde studeerde archeologie en geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam waar hij in 2011 ook promoveerde op een onderzoek naar de langetermijngeschiedenis van het Oostnederlandse landschap. Sinds 1998 werkt hij voor ADC ArcheoProjecten (Amersfoort), een bedrijf in de archeologie. De afgelopen jaren leidde hij diverse bijzndere archeologische projecten in binnen- en buitenland waarvan Dalfsen er een van is.

MELD JE (GRATIS) AAN