Skip to main content

1 mei 2021 - Fabienne Maraite: Minerva, de Matrona van Heerlen

Helaas gaat de lezing niet door i.v.m. de coronamaatregelen

Speedlezing op zaterdag 1 mei 2021 in Museumpark Archeon, aanvang om 11.00 en 15.00 uur.
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante presentatie door Fabienne Maraite MA geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.  

Over de lezing:
De Matronae zijn drievoudige vrouwelijke moedergodinnen, die zich door hun kenmerkende kapsel en kledij onderscheiden van andere moedergodinnen in het Romeinse Rijk. Ze zijn kenmerkend voor het Ubische volk, dat grofweg in het gebied tussen Neuss, Bonn en Heerlen leefde. De Ubiërs waren al snel in andere uithoeken van het rijk te vinden; aan de Muur van Hadrianus en als bodyguards van de vroege keizers.

Mijn scriptie aan de Universiteit Utrecht maakt gebruikt van 'glocalisation', om te plaatsen hoe deze lokale cult van de Matronae gaat functioneren in de globale Romeinse wereld, de Matronae worden ongeveer de hedendaagse Mc Kroket: een typisch product van globalisatie, maar ook typisch lokaal/Nederlands). Enerzijds kennen we de Matronae-cult dus enkel via typisch Romeinse objecten: votief altaren, votiefbeeldjes, inscripties, anderzijds behoudt zij een lokaal/Germaans tintje.
 
ffd7b3a3 3846 4623 8892 6085356f4eff 2018 Rheinisches Landesmuseum Bonn Matronenaltar vom Bonner Münster 1 1
 

Over de spreker:
Fabienne Maraite MA Ancient Studies is Editor-In-Chief at Historisch Tijdschrift Aanzet en publiceerde o.a.
Publicaties: 'Een levendige geschiedenis van overleden dictators' publicatiedatum 1 sep. 2020 omschrijving publicatie Historisch Tijdschrift Aanzet en publicatie Book review of 'Het lijk van de dictator. Franco, Mussolini, Pétain' (Uitgeverij Vrijdag, 2020).

MELD JE (GRATIS) AAN