Skip to main content

6 oktober 2021 - Alexander van de Bunt: Wee de overwonnen

Lezing op woensdag 6 oktober 2021 in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur. (het museum bij de ingang van Archeon, Archeonlaan 1)
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Drs. Alexander van de Bunt MA, archeoloog Landschap Erfgoed Utrecht.

Home PSD boek afm 2500x1596.jpg Over-Mij2---Alexander-van-de-Bunt.jpg Wee-de-Overwonnen-Header-afm-2500x1596-Alexander-van-de-Bunt.jpg

“Wee de overwonnenen
Germanen, kelten en Romeinen in de Lage landen

Over de lezing
In Wee de overwonnenen vertelt de talentvolle archeoloog Alexander van de Bunt het verhaal van de vroege bewoners van onze streken. Wij kennen deze volkeren vooral door de ogen van de Romeinen, met name via Julius Caesar en Tacitus. Maar wie waren de bewoners van de Lage Landen? Wat waren hun gebruiken? Welke taal spraken ze? Welke goden vereerden ze? En vooral: waar kwamen ze precies vandaan? Op levensechte wijze beschrijft Alexander van de Bunt vele cruciale gebeurtenissen, zoals de Slag bij het Teutoburgerwoud en de Bataafse Opstand. Hij schrijft over de relatie tussen Germanen, Kelten en Romeinen en laat zien dat globalisering en migratie van alle tijden zijn. Wee de overwonnenen is een diepgravend boek voor iedereen die meer wil weten over de Bataven, de Friezen, de Cananefaten en andere stammen in het huidige Nederland en België rond het begin van de jaartelling.

Over de spreker
Alexander van de Bunt is archeoloog, schrijver en fotograaf, en bovenal een gepassioneerd verteller van verhalen over het verleden. Hij studeerde archeologie en prehistorie aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich sindsdien in de Romeinse tijd in Noordwest-Europa. Sinds 2012 is hij werkzaam als archeoloog bij Landschap Erfgoed Utrecht. Zijn werk richt zich op de archeologie van de provincie Utrecht, het Netwerk Romeinse Limes Utrecht en citizen science projecten, zoals Portable Antiquities of the Netherlands. Hij schrijft regelmatig artikelen over zijn onderzoek naar bijzondere archeologische vondsten en ontdekkingen op UtrechtAltijd en in diverse tijdschriften. In 2020 verscheen zijn eerste boek ‘Wee de overwonnenen – Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen’ over de vele veldtochten van de Romeinen in onze contreien.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. Meld je hier aan.